Home » NrdZ - Zorg om de Zorg » Domotica » Domotica voor ouderen

Domotica voor ouderen

Noorderzon_domoticaDomotica, of woonhuisautomatisering, maakt het voor ouderen mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen.

Wat is domotica?
Domotica staat voor elektronische communicatie tussen diverse elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. Hiermee worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden gemakkelijker gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn
– Het automatisch verlichten van looppaden naar bijvoorbeeld het toilet
– Het automatisch sluiten van gordijnen, verlichting en verwarming met één afstandsbediening.
– In hoogte verstelbaar aanrechtblad of wastafel voor rollator of rolstoel.
– Het automatisch uitschakelen van elektrische apparaten als iemand het huis verlaat, om brandgevaar te voorkomen.
-Een brand- en inbraakalarm met opvolging.

Hoe die toekomst eruitziet
Applicaties voor de smartphone, die ontwikkeling is al gaande.’ Een voorbeeld is HomeWizard, dat het mogelijk maakt alle functies voor thuistechnologie op touchscreens en beeldschermen ook te gebruiken op je smartphone. Het voordeel is dat je die overal mee naartoe kunt nemen. Met een beeldscherm gaat dat lastiger.
Volgsystemen op sensoren en camerasystemen worden meer met elkaar geintegreerd. Dat ligt nog gevoelig omdat de huidige generatie ouderen hecht aan privacy. ‘Je ziet dat de jongere generatie daar geen moeite mee heeft. Die laat alles zien op Facebook en Instagram.’ zegt Erik Zwierenberg, directeur van het Gezondheid Expertise en Educatiecentrum Friesland en initiator van het Huis van het Heden in Leeuwarden, een presentatiewoning voor domoticaproducten.

Domotica is nooit uitontwikkeld, want de technologie verandert voortdurend. Zo wordt nu in Japan hard gewerkt aan een zorgrobot. Die moet in 2025 beschikbaar zijn. Hij voert opdrachten uit zoals iemand naar bed brengen of wassen of even een kop koffie zetten. ‘Nu vinden we dat nog revolutionair’, zegt Zwierenberg. Maar wellicht denken we daar over tien jaar heel anders over.’

bron: eigenhuismagazine.nl/domotica

Check Also

Noorderzon_zorgbehoefte

Zorgbehoefte

De leden van Noorderzon geven aan zo lang mogelijk zelfstandig te willen blijven wonen en zelf te kunnen bepalen hoe het dagelijkse leven eruit ziet, ook wanneer zorg door derden noodzakelijk is. Het gaat daarbij om universele behoeften zoals de behoefte aan voeding, autonomie, sociale contacten, activiteiten, zelfrespect en veiligheid.