Home » Kopen of huren » Kopen of huren boven 60

Kopen of huren boven 60

Is kopen van een huis op latere leeftijd slim?

Voordelen van een huis kopen

Er zijn bepaalde voordelen aan het kopen van een huis in plaats van het huren van een huis. In het geval dat u huurt gooit u het geld als het ware weg. Bij kopen steekt u het in steen en door het huis uiteindelijk weer te verkopen krijgen u of uw erven(een deel van) uw geld terug. Heeft u overwaarde op uw huis dan is dat een prettig vooruitzicht voor wanneer u of uw erfgenaam uw huis verkoopt.

Huren heeft echter ook voordelen.

  • U bent flexibeler en kunt makkelijker verhuizen.
  • U weet elk jaar opnieuw wat u maandelijks kwijt bent aan huisvesting.
  • U hoeft doorgaans niet zelf op te draaien voor het onderhoud van uw huis.

Huis kopen op latere leeftijd

Banken houden rekening met uw leeftijd
Er staat een bepaalde periode voor het aflossen van een hypotheek, ongeveer vijfentwintig tot dertig jaar. Er is een kans dat de bank zijn geld niet krijgt in het geval dat de hypotheeknemer overlijdt. Banken verlangen daarom van oudere mensen dat zij een overlijdensverzekering of een overlijdensrisicopolis afsluiten. In het geval van overlijden wordt de hypotheek door de verzekering verder afbetaald. Het is een dure verzekering die maandelijks extra kosten met zich meebrengt.

Wanneer u eigen vermogen heeft is het dus verstandig om een deel daarvan in de aankoop van het huis te steken. Op die manier zijn de maandelijkse lasten aan hypotheek en overlijdensverzekering lager.

Appartement kopen

De vereniging van eigenaren bepaalt de hoogte van de servicekosten
Het kan voor u aantrekkelijk zijn om een appartement te kopen in een mooi gebouw voor senioren.
Vaak zijn zorgvoorzieningen in de buurt en is er aandacht voor veiligheid en welzijn van de bewoners.
De vereniging van eigenaren bepaalt de hoogte van de servicekosten en die kunnen bij een nieuw gebouw de eerste jaren hoog ingeschat worden om op korte termijn een potje te hebben voor calamiteiten.

Appartement kopen in een woongroep

De woongroep bepaalt de regels voor aankoop en verkoop
Het kan voor u aantrekkelijk zijn om een appartement te kopen in een woongroep. Samen met gelijkgestemden wonen met aandacht voor elkaar. Bijna altijd hebben dit soort woonvormen een ballotage. Leuk als u door de ballotage komt. Minder leuk als u of uw erfgenamen uw appartement willen verkopen. De ballotage kan een struikelblok vormen voor snelle verkoop.

Doorgaans zijn er statutaire regels van de woongroep die een hoge verkoopprijs voorkomen. Het is niet ongewoon dat u beperkt wordt in uw vraagprijs, ook al heeft u geïnvesteerd in het appartement.

Serviceflat kopen

Serviceflat blijft geld kosten
Het kan voor u aantrekkelijk zijn om een serviceflat te kopen. Vaak in een mooie luxe omgeving. Goede verzorging en een breed aanbod aan servicemogelijkheden.
Alleen bedenk wel dat wanneer u overlijdt uw erfgenamen eigenaar worden van de flat en het niet ongewoon is dat serviceflats de kosten van schoonmaak, maaltijden en andere services blijven verhalen op de erfgenamen van een vrijgevallen flat. Zeker wanneer het om de oudere serviceflats gaat kunnen die serviceposten uiteindelijk de opbrengst van de flat kosten. Het is niet voor niets dat op een site zoals Funda duizenden serviceflats worden aangeboden. Soms tegen zeer lage prijzen.

disclaimer:
Bovenstaande is geschreven op persoonlijke titel van de webmaster van de website cv-noorderzon.nl en behoeft niet het standpunt te zijn van het bestuur en/of ALV van de Coöperatieve Vereniging Noorderzon. Ook is bovenstaande niet bedoeld als advies maar wordt slechts ter informatie aangeboden.

Check Also

noorderzon_kopen een optie

Is een huis kopen een optie

Kunt u een huis of appartement kopen op basis van uw inkomen uit AOW en pensioen. Voorbeeldberekening op basis van het gemiddeld inkomen van een AOW'r met pensioen. Is een huis kopen een optie voor u? Met of zonder inbreng van eigen vermogen? Wilt u uw geld in bakstenen investeren? Doe de test.