Home » Kopen of huren » Verkoopwinst eigen huis

Verkoopwinst eigen huis

Verkoopwinst huis belast?

De verkoopwinst zelf is in Nederland niet belast. U mag uw huis verkopen, de eventuele hypotheek aflossen en de rest vrij op uw bankrekening laten storten. Over het saldo van uw bankrekening betaalt u echter wel belasting.

Voor de vaststelling van uw box 3-vermogen wordt er gekeken naar uw vermogen op 1 januari van het aangiftejaar. Verkoopt u uw huis later in het aangiftejaar, dan zit de verkoopwinst er nog niet bij.

Pas het jaar daarop gaat u over het saldo dat u op 1 januari na de verkoop van uw huis op uw rekening had staan belasting betalen: 1,2 procent over het vermogen boven de vrijstellingen in box 3.

Maakt u tussen het ontvangen van de verkoopwinst en 1 januari het jaar daarop uw geld op, dan is er ook geen belastingheffing over de verkoopwinst.

Het is wel mogelijk dat uw verkoopwinst indirect belast wordt. Gebruikt u de verkoopwinst (de overwaarde) bij de koop van een nieuwe woning niet voor de aankoop van de woning, dan is over de extra hypotheek die in de plaats komt van de verkoopwinst min kosten, geen hypotheekrenteaftrek mogelijk.

disclaimer:
Bovenstaande is geschreven op persoonlijke titel van de webmaster van de website cv-noorderzon.nl en behoeft niet het standpunt te zijn van het bestuur en/of ALV van de Coöperatieve Vereniging Noorderzon. Ook is bovenstaande niet bedoeld als advies maar wordt slechts ter informatie aangeboden.

Check Also

noorderzon_kopen een optie

Is een huis kopen een optie

Kunt u een huis of appartement kopen op basis van uw inkomen uit AOW en pensioen. Voorbeeldberekening op basis van het gemiddeld inkomen van een AOW'r met pensioen. Is een huis kopen een optie voor u? Met of zonder inbreng van eigen vermogen? Wilt u uw geld in bakstenen investeren? Doe de test.