Home » Crowdfunding » Crowdfunding en belastingen

Crowdfunding en belastingen

Crowdfunding en belastingen

Hoe de fiscus omgaat met crowdfunding
Dat de Belastingdienst altijd haar deel van de winst wil is helder, dat ze liever niet wil bijdragen bij verliezen mag ook helder zijn. De fiscale gevolgen en merites van een investering via crowdfunding moeten worden beoordeeld, zowel door de ontvangende als door de betalende partij (funder).

U leent of investeert via crowdfunding. Wat zijn de fiscale gevolgen?
De vragen die uw fiscalist en de Belastingdienst stellen:

  • Investeert u als particulier of als ondernemer?
  • Aan wie leent u geld (familielid, ondernemer, fonds, etc.)?
  • Is een deel van het geld een gift of schenking?
  • Krijgt u iets (een dienst of product) terug voor uw investering?
  • Wat krijgt u als investeerder (aandelen, obligaties, eigendom, zeggenschap, lening, etc.)?

De basis van de fiscale beoordeling van crowdfunding is dat, als winsten belast zijn, de verliezen aftrekbaar zijn. Dit zal spelen als uw bedrijf of BV een investering doet. Als u als particulier investeert, zal dit veelal in box 3 plaatsvinden, tenzij u meer doet dan enkel geld lenen (meer dan normaal vermogensbeheer).

Investeren in een coöperatie is fiscaal vriendelijk

Een coöperatie is fiscaal best vriendelijk. Veelal is er een vrijstelling voor de dividendbelasting (belastingvrij winst uitkeren) en in sommige gevallen kan er (als verlengstuk) winst worden uitgekeerd zonder dat de coöperatie over deze winst zelf vennootschapsbelasting moet betalen (de uitgekeerde winst wordt dan afgetrokken van de winst van de coöperatie).

Investeren in een coöperatie vanuit uw privévermogen via crowdfunding zal doorgaans een (achtergestelde) lening zijn. Investeren in aandelen of obligaties is een mogelijkheid maar zal gelet op de beperkte verhandelbaarheid voor weinigen aantrekkelijk zijn.

disclaimer:
Bovenstaande is geschreven op persoonlijke titel van de webmaster van de website cv-noorderzon.nl en behoeft niet het standpunt te zijn van het bestuur en/of ALV van de Coöperatieve Vereniging Noorderzon. Ook is bovenstaande niet bedoeld als advies maar wordt slechts ter informatie aangeboden.

Check Also

noorderzon_crowdfunding_wat houdt het in

Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij ondernemers, stichtingen, coöperatieve verenigingen maar ook particulieren een beroep doen op 'the crowd'. De snelst groeiende vorm is van crowdfunding is het commerciële model waarbij vooral het MKB wordt gefinancierd.